Boek een afspraak kuLeuven
Gelieve 2 of meer karakters in te geven.

nieuws & hoogtepunten

Bakala Academy onderzoekt: vroegtijdig opsporen van overtraining
8 feb

Bakala Academy onderzoekt: vroegtijdig opsporen van overtraining

Sinds enkele weken werken we bij Bakala Academy, onder leiding van Peter Hespel, aan een studie gericht op het vroegtijdig opsporen van overtraining.

 

"Overtraining komt -voornamelijk bij topatleten- vaak voor”, zegt studieleidster Karen. "Deze atleten zoeken constant hun limieten op en lopen zo een verhoogd risico. Met deze studie willen we nagaan of, in welke mate en op welke manier, we vroegtijdig overtraining kunnen opsporen.”

 

Voor de studie werden matig fysiek actieve jonge mannen verzameld, die onderworpen worden aan een één-week-durende overload aan trainingen. Aan het begin van de studie ondergaan ze elk twee maximale inspanningstesten (lopen of fietsen). Daarna volgen dagelijks twee trainingen van 30 minuten tot een uur. Na deze trainingen ondergaan de mannen opnieuw dezelfde inspanningstesten. 

 

Omdat deze jonge mannen fysiek in mindere mate actief zijn, zal hun lichaam door de vele trainingen snel een overload aan inspanningen ervaren. Om te kijken of verschillende soorten trainingsvormen een ander effect hebben op de parameters die we onderzoeken, worden de mannen opgedeeld in 3 groepen. De eerste groep werkt enkel op de fiets; de tweede groep doet een combinatie van loop- en krachttraining; de derde combineert 'downhill running’ (lopen bergaf) met looptraining en fietsduurtraining. 

 

“We onderzoeken welke variabelen, gerelateerd aan overtraining, er veranderen gedurende de week. We zijn dan vooral geïnteresseerd in bepaalde parameters in het bloed (bv. parameters gerelateerd aan inflammatie, spierschade,...). Momenteel bestaat er namelijk geen ‘gouden standaard’ om overtraining op te sporen. Dit is een zeer traag en onderhuids proces en bij de eerste verminderde prestaties of lichamelijke klachten is het vaak al te laat. Daarom hopen we via deze studie atleten en trainers te helpen om uit de bloedanalyse nieuwe resultaten te kunnen halen om zo vroegtijdig overtraining te detecteren” legt Karen uit.

 

 

 

 

 

← Terug naar overzicht