Boek een afspraak kuLeuven
Gelieve 2 of meer karakters in te geven.

nieuws & hoogtepunten

Doe de test: dehydratatietest en trainen in de klimaatkamer
21 apr

Doe de test: dehydratatietest en trainen in de klimaatkamer

Plan jij deze zomer ook een sportieve vakantie in een warm land? Dan bereid je je best optimaal voor. Dat doet ook topondernemer Christian Van Thillo, a.d.h.v. een dehydratatietest in onze klimaatkamer.

 

Beperk de invloed van dehydratatie op je sportprestatie

 

In een warme omgeving wordt het uithoudingsvermogen (negatief) beïnvloed door dehydratatie. Dat is een daling van de netto vochtreserve in het lichaam door overvloedig zweten. Tegelijkertijd wordt ook veel zout (natrium) verloren, wat aanleiding kan geven tot vroegtijdige krampen. Deze negatieve effecten kunnen echter voorkomen of beperkt worden door voldoende inname van water en elektrolyten tijdens de inspanning. Alleen is het zo dat de hoeveelheid zweet tijdens een inspanning sterk verschilt van persoon tot persoon, en dus ook hoe snel iemand dehydrateert. 

 

Optimale inname van vocht is voor iedereen verschillend

 

Daarom is een individuele benadering noodzakelijk in de voorbereiding op inspanningen in (extreme) hitte. Bakala Academy beschikt over een klimaatkamer, waar temperaturen tussen 15 en 40 graden en een relatieve luchtvochtigheid tussen 20% en 85% gesimuleerd kunnen worden. Tijdens een dehydratatietest in deze kamer worden zowel de vochtbalans als het zweet- en zoutverlies geanalyseerd. Aan de hand van de resultaten kan de sporter een individueel schema opstellen naar optimale inname van water, koolhydraten en elektrolyten tijdens een inspanning van lange duur in warme omstandigheden, bij lage of net erg hoge luchtvochtigheid. Zo is de luchtvochtigheid in Zuid-Spanje bijvoorbeeld veel lager dan in Brazilië, ook al is het op beide plaatsen 35°C. Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe minder goed het zweet kan verdampen en hoe moeilijker het lichaam kan afkoelen. 

 

Acclimatiseren tijdens je voorbereiding

 

Naast de optimale ‘drinkstrategie’, kan je tijdens je voorbereiding ook veel baat hebben bij het tijdig acclimatiseren aan de omgeving waarin je je binnenkort zal bevinden. Dat doe je bij voorkeur door trainingssessies in een gelijkaardig klimaat, dat in onze klimaatkamer perfect nagebootst kan worden. De ideale gelegenheid ook om je drinkstrategie goed uit te testen. 

 

Bereid jij je voor op sportprestaties in warme omstandigheden? Neem gerust eens contact met ons op en dan bekijken we samen wat we voor jou kunnen doen!

 

← Terug naar overzicht