Boek een afspraak kuLeuven
Gelieve 2 of meer karakters in te geven.

nieuws & hoogtepunten

Het Land van de Nieuwsgierigheid @ Bakala Academy
13 okt

Het Land van de Nieuwsgierigheid @ Bakala Academy

In het weekend van 10 en 11 oktober werd Leuven omgedoopt tot Het Land van de Nieuwsgierigheid. Voor deze eerste editie was Bakala Academy één van de acht locaties die de deuren openden voor nieuwsgierig publiek.

 

Hoe gaan wetenschap en topsport hand in hand? Vrouwelijke (ex-)topatleten Brigitte Becue, Svetlana Bolshakova en Kim Gevaert werden in het Athletic Performance Center onderworpen aan de test, net als enkele moedige bezoekers, die hun lichaam even ter beschikking stelden van de wetenschap.

 

Lichaamssamenstelling

 

Aan de hand van een DXA-scan (Dual energy X-ray Absorptiometry) bestudeerde professor Peter Hespel de lichaamssamenstelling van zijn proefpersonen. Zo’n scan verdeelt je lichaam in 3 compartimenten: vetweefselmassa, vetvrije massa en botmassa. Peter Hespel gaf uitleg via 2 televisieschermen (één scherm gaf de camerabeelden in de DXA ruimte weer; één scherm de resultaten ervan). Zo toonde hij het verschil in vetpercentage en botdensiteit tussen mannen en vrouwen aan, tussen verschillende leeftijden, enz.

 

Welke conclusies kan je bijvoorbeeld trekken uit de resultaten van zo’n DXA-scan? Wel, een teveel aan lichaamsvet vermindert het prestatievermogen (extra ballast resulteert in verminderde mobiliteit). Bovendien zorgt een te hoog vetpercentage ook voor een hoger risico op blessures door een verhoogde druk op pezen, gewrichten en spieren. Net zoals bij een teveel aan lichaamsvet, zal een zeer laag vetpercentage het prestatievermogen verminderen (o.a. door meer spierafbraak en verminderde weerstand tegen infecties).

 

Aan de hand hiervan kan een team van deskundigen je onmiddellijk zeer gedetailleerde informatie geven over je te volgen voedings- en trainingspatroon. Nuttig voor elke sporter met gezonde ambities!

 

Inspanningstest

 

En hoe verging het onze topatleten Brigitte, Kim en Svetlana? Zij legden elk een inspanningstest af. Eerst in het Altitude Center, waar een hoogte van 3000m wordt gesimuleerd, daarna op zeeniveau. Brigitte en Svetlana gaven een reactie aan Carl Berteele van Radio 1. Herbeluister hen hier (begint vanaf 1u11m45s).

 

Ben jij ook nieuwsgierig naar wat Bakala Academy voor jou kan doen ? Contacteer ons!

← Terug naar overzicht