Boek een afspraak kuLeuven
Gelieve 2 of meer karakters in te geven.

nieuws & hoogtepunten

KU Leuven opent hoogtechnologisch onderzoeks- en testcentrum voor topsport
8 okt

KU Leuven opent hoogtechnologisch onderzoeks- en testcentrum voor topsport

Op donderdag 3 oktober knipten rector Torfs, professor Hespel en het echtpaar Bakala het spreekwoordelijke lint door van het Athletic Performance Centre, het nieuwe test- en onderzoekscentrum van de Bakala Academy op de sportcampus van de KU Leuven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de Bakala Academy kunnen sporters van alle niveaus terecht voor inspanningstesten, lichaamsmetingen, loopanalyses, voedingsadvies en meer. De apparatuur is de modernste en beste op de markt. (c) KU Leuven - Rob Stevens

 

“Een hoogtetent? Daar krijg ik ons Lore niet in. Maar deze hoogtekamers wil ik wel eens proberen.” Tom Boonen ziet alvast de mogelijkheden in van de Bakala Academy, het fonkelnieuwe, hoogtechnologische centrum voor onderzoek, opleiding en begeleiding van sporters en trainers. De bovenverdieping is ingericht als hoogtecentrum met vijf kamers waarin atleten kunnen slapen op een hoogte naar keuze tussen nul en 4.000 meter.

 

“Volgens de moderne ideeën is het ideaal om tijdens een stage hoog te leven en laag te trainen”, weet Peter Hespel, professor bewegingswetenschappen en wetenschappelijk directeur van de Bakala Academy. “In het echte Sankt Moritz is die afwisseling niet evident, maar hier in de Bakala Academy kunnen tien mensen tegelijk op hoogte slapen, dan op zeeniveau trainen en daarna op hoogte ontspannen in de sauna of voor de televisie. Die condities stellen ons in staat om innoverend onderzoek naar hoogtestages te voeren.”

 

Schaats- en skeelerwonder Bart Swings heeft alvast een kamer gereserveerd met het oog op de Winterspelen in Sotchi. “Ik kijk ernaar uit, want alles ziet er heel mooi en professioneel uit. Ik werk al een jaar of vijf met professor Hespels team samen, want ik ben een enorme voorstander van de wetenschappelijke aanpak van sport. Elk inzicht maakt misschien maar een half procent uit, maar samen betekenen ze soms het verschil tussen winnen en verliezen.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het echtpaar Bakala begroet topsporters Bart Swings, Tom Boonen en Zdenek Stybar. Boonen: "In België gaat heel veel talent verloren omdat het te snel opgebrand en niet goed begeleid wordt. Daarom is dit centrum een zegen, echt een stap voorwaarts."

(c) KU Leuven - Rob Stevens

 

Een zegen voor de jeugd

In de Bakala Academy kunnen sporters van alle niveaus terecht voor inspanningstesten, lichaamsmetingen, loopanalyses, voedingsadvies en meer. De apparatuur is de modernste en beste op de markt. “Dit is een geweldig initiatief, op de juiste plaats, met de juiste mensen”, vindt Patrick Lefevere, die met zijn coureurs al meer dan tien jaar klant aan huis is bij Hespel en zijn team. “We zullen blijven langskomen voor testen in de winter, in geval van vermoeidheid, een mankement, twijfels over de zadelpositie of voor advies over ons dieet. Ik zeg altijd: je moet het gras zo kort mogelijk knippen voor de voeten van de atleet, zodat hij niet het excuus heeft dat hij over een sprietje is gestruikeld. Hier zullen ze zich graag laten testen.”

 

Boonen beaamt: “Vroeger werden we daarvoor weggestoken in de kelder. Hier is het veel lichter, aangenamer en ruimer. Ik zal het hier met plezier komen inwijden, maar ik denk dat dit vooral belangrijk is voor de jeugd. De generatie van mij, Philippe (Gilbert, red.) en de rest is een goeie generatie, die overal haar plan getrokken heeft en grote wedstrijden gewonnen heeft. Maar eigenlijk gaat er in België heel veel talent verloren, ook in het voetbal, omdat het te snel opgebrand en niet goed begeleid wordt. Daarom is dit centrum een zegen, echt een stap voorwaarts in het opsporen, begeleiden en in conditie houden van jong talent. Voor jeugdwielrennen is dat onmisbaar geworden. Andere landen doen het al jaren en als wielernatie mag je zeker niet achterblijven.”

 

Beter dan gedroomd

De KU Leuven vulde dus een lacune, en dat in sneltempo. Op amper twee jaar tijd verrees het witte, cirkelvormige gebouw dat niet alleen knipoogt naar het fietswiel, maar in kleur en vorm ook wil verwijzen naar dynamiek, perfectie en zuiverheid. De footprint werd zo laag mogelijk gehouden, en ook de inrichting is spartaans, met alleen hier en daar een kampioenentrui of een Olympische outfit aan de muur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het witte, cirkelvormige gebouw knipoogt naar het fietswiel, maar verwijst in kleur en vorm ook naar dynamiek, perfectie en zuiverheid. Professor Hespel: "De toparchitectuur zit op hetzelfde niveau als het werk dat we hier willen doen, en die uitstraling is nodig."

(c) KU Leuven - Rob Stevens

 

Hespel: “In het begin voelde ik enig voorbehoud wat de architectuur betreft omdat ik als wetenschapper enkel de kosten-batenanalyse maakte. Maar achteraf bekeken is het een zeer goede keuze geweest. De toparchitectuur zit op hetzelfde niveau als het werk dat we hier willen doen, en die uitstraling is nodig. Als kind was ik een ongelooflijke supporter van Eddy Merckx en toen droomde ik er al van om in een context als deze te werken. Maar dit is nog veel meer dan ik ooit had kunnen dromen.”

 

Merckx is persoonlijk naar de opening afgezakt, net als Marc Wilmots, Zdenek Stybar en andere sporthelden. Maar de Academy is er voor iedereen. “Dit is een educatief project, dus onze studenten moeten hier mee van genieten. We willen ook dat iedereen die we opleiden het ganse spectrum van sporters ontmoet, dus recreanten zijn zeker welkom, of ze nu een triatlon gaan doen of de eindejaarscorrida in Leuven. En ja, het zal betaalbaar zijn. Het is de taak van de universiteit om te werken met toppers, maar ook de brug te slaan naar de maatschappij.”

 

Daarom is dit meer dan het zoveelste onderzoekscentrum aan de KU Leuven, aldus rector Torfs. “Hiermee leveren we ook een bijdrage aan de gezondheid van de bevolking. We zijn enorm fier en dankbaar om een creatieve partner als mijnheer Bakala. Universiteiten kunnen niet alles alleen.”

 

Internationale ambities

Zdenek Bakala, de man die zijn naam en kapitaal in het nieuwe centrum investeert, is een Tsjechische zakenman die ook Lefeveres wielerteam sponsort en zelf een gepassioneerd fietser is. “Dit project past perfect in mijn non-profitorganisatie die in verschillende landen focust op wetenschap en opleiding. Daar komt nog bij dat de bevindingen hier een voordeel zouden kunnen opleveren voor ons wielerteam, en hopelijk voor veel andere atleten. We willen winnen natuurlijk.”

 

“Ik vind het ook een interessante business case, want wereldwijd groeit de interesse van mensen voor hun fysieke conditie en hoe die te optimaliseren. Ik denk en hoop dat we ons snel zullen afvragen hoe we aan de vraag kunnen blijven voldoen. Een samenwerking met een instituut als de NAVO is een geweldige eerste stap.” Bij de opening werd een ‘Memorandum of Understanding’ ondertekend tussen de Bakala Academy en de NAVO, die haar personeel fit en in beweging wilt houden.

 

“Elk academisch project moet grote ambities hebben, liefst internationaal”, besluit Hespel. “Onze bedoeling is om naar dit model satellieten uit te werken in andere continenten. Zuid-Afrika en de VS staan al op de agenda. Wait and see …”

 

Tekst: Katrien Steyaert

 

 

← Terug naar overzicht