Boek een afspraak kuLeuven
Gelieve 2 of meer karakters in te geven.

nieuws & hoogtepunten

Meer spiermassa door uithoudingstraining?
25 apr

Meer spiermassa door uithoudingstraining?

G. D'Hulst, Exercise Physiology Research Group, KU Leuven

 

Kunnen we spiermassa doen toenemen door uithoudingstraining op de fiets? En is er een verschil tussen trainen aan hoge dan wel lage intensiteit? In een poging om een antwoord op deze vraag te voorzien, hebben Canadese onderzoekers onlangs een studie uitgevoerd bij acht matig getrainde wielrenners (Di Donato et al. 2014) . De wielrenners voerden twee oefensessies uit, een lichte sessie op 66% van de maximale hartslag (LOW), en een zwaardere sessie op 90% van de maximale hartslag (HIGH). De twee studies waren ‘energy-matched’: de proefpersonen verbruikten een identieke hoeveelheid energie gedurende de twee sessies (~ 88 kcal), omdat de trainingsduur in LOW dubbel zo lang was dan in HIGH. Myofibrillaire en de mitochondriale eiwitsynthese werden gemeten. Eerstgenoemde zorgt voor een toename in de cross-sectionele oppervlakte van de spiervezel, laatsgenoemde verhoogt het aantal mitochondriën (~energiefabriekjes) van de spiercel.

 

Myofibrillaire eiwitsynthese was verhoogd gedurende de eerste 4,5 uur van de herstelperiode, en dit zowel voor HIGH als voor LOW. Echter was enkel bij HIGH een verhoogde myofibrillaire eiwitsynthese waar te nemen voor meer dan 24u. Naar analogie, stimuleerde enkel HIGH mitochondriale eiwitsynthese tot 24u na de training (zie figuur).

 

Uit Di Donato et al. 2014 (referentie onderaan)

 

Take home message: uithoudingstraining aan hoge intensiteit genereert wellicht meer spiermassa. De huidige studie suggereert zelfs dat trainingen aan hoge intensiteit productiever zijn dan trainingen aan lage intensiteit, wanneer spiercontractiele eiwitsynthese en zo ook de spiermassa gestimuleerd dient te worden.

 

Lees meer:

Di Donato, D. M., West, D. W., Churchward-Venne, T. A., Breen, L., Baker, S. K. & Phillips, S. M.2014. Influence of aerobic exercise intensity on myofibrillar and mitochondrial protein synthesis in young men during early and late post-exercise recovery. Am.J.Physiol Endocrinol.Metab.

← Terug naar overzicht