Boek een afspraak kuLeuven
Gelieve 2 of meer karakters in te geven.

nieuws & hoogtepunten

Trainen in de hitte voor betere resultaten in een koudere omgeving?
22 mei

Trainen in de hitte voor betere resultaten in een koudere omgeving?

P. Hespel, Exercise Physiology Research Group, KU Leuven

 

In de recente Amgen Tour van Californië werden wielrenners blootgesteld aan temperaturen van meer dan 40°C. Dit zorgde er voor dat sommige wielrenners de handdoek in de ring moesten gooien. Niettemin opperde Tom Boonen, één van de topwielrenners van het peloton, dat wanneer hij meedeed aan competities in extreme hitte, zijn resultaten beter zijn wanneer hij later terug in koudere omgevingen sport.

 

Klopt dit, of niet?

In 2010 hebben Lorenzo en zijn collega’s een interessante studie gepubliceerd over dit onderwerp. De titel van het werkstuk was: ‘Hitte acclimatisatie verbetert de prestatie’. Hierin moesten fitte wielrenners 10 dagen trainen in een koude (13°C) of een warme (38°C) omgeving. Voor en na de trainingsperiode werkten alle atleten een maximale inspanningstest en een gesimuleerde tijdrit (~60min) af, in zowel koude als warme omgeving.

 

Wat bewees de studie?

Trainen in de hitte verbeterde de VO2-max in de koude met +5% ten opzichte van +8% in de hitte. Daarenboven verbeterde de tijdrit met +8% in de hitte en +6% in koude condities. Verder hadden de atleten die in de hitte hadden getraind een verhoogd bloedvolume van ~6.6%, wat er voor zorgde dat het hartdebiet +9% hoger lag gedurende maximale prestaties in een koude omgeving. Dit ten opzichte van +4,5% hogere prestaties in een warme omgeving.

 

Te onthouden:

De uitspraak van Tom Boonen hield wel degelijk steek en is te verifiëren in de literatuur. Trainen in warme omstandigheden kan er voor zorgen dat wielrenners beter presteren wanneer ze zich later in koudere omgeving bevinden. Dit komt door het verhoogde bloedvolume en hartdebiet. Er is dus wel degelijk een reden om te trainen of om wedstrijden af te werken in de hitte.

 

Lees meer:

Lorenzo S, Halliwill JR, Sawka MN, Minson CT. Heat acclimation improves exercise performance. J Appl Physiol 2010;109:1140–47.

← Terug naar overzicht