Boek een afspraak kuLeuven
Gelieve 2 of meer karakters in te geven.

nieuws & hoogtepunten

Opening Bakala Academy
1 okt

Opening Bakala Academy

Op 3 oktober 2013 opent KU Leuven een nieuw state-of-the–art onderzoeks- en testcentrum, de Bakala Academy genaamd, dat kadert binnen een lange-termijn overeenkomst tussen de Tjechische zakenman Zdenek Bakala en KU Leuven. Samen willen zij een ‘Center of Excellence’ uitbouwen in het domein van sportwetenschappelijke begeleiding. De academie wil uitblinken op wereldniveau door research, innovatie en opleiding in sportwetenschappen te koppelen aan de dagelijkse begeleiding van elite en recreatieve atleten in diverse sportdisciplines.

 

De werking van de ‘Bakala Academy’ steunt op drie pijlers. De onderzoeksafdeling, onder leiding van professor Peter Hespel van de KU Leuven, is de basis van de academie. Hier wordt zonder meer ingezet op het ontwikkelen van innovatieve kennis om de sportprestatie te verbeteren. In de afdeling ‘Dienstverlening’ kan elke sporter van ieder niveau terecht voor advies op maat van zijn/haar persoonlijke doel. Door jonge beloftevolle onderzoekers en trainers te integreren in het onderzoek en de dienstverlening, wil de academie tenslotte ook bijdragen in de opleiding van top-sportwetenschappers en top-trainers voor de toekomst.

 

Ons onderzoeksteam heeft ruime ervaring met het begeleiden van topatleten en krijgt hiervoor nu de beste omkadering. Maar de Bakala Academy is niet enkel bedoeld voor topsporters, ook recreanten kunnen er terecht. De Academy biedt hen gevarieerde trainings- en testmogelijkheden, tips over hun fiets- of loophouding, lichaamssamenstelling, voedingsadvies, tips rond blessurepreventie, jet-lag, inspanning op hoogte of in de hitte, enz...

 

Professor Hespel: “We willen alle mogelijke vormen van testen en begeleiden van topatleten aanbieden die op wetenschappelijke kennis gebaseerd zijn. Met de bedoeling uiteraard om de atleten beter te doen presteren. De nadruk zal zeker niet enkel liggen op uithoudingssporten zoals wielrennen, triatlon, en lange-afstand lopen. We willen onze expertise breed inzetten over alle sportdisciplines heen. De kennis die Bakala Academy genereert door intensief te werken met elite atleten, de ‘formule 1’ van de sport, wil ze ook vertalen naar recreatieve atleten die op hun eigen niveau hun limieten willen verleggen. Daarnaast wil de academie ook aan bedrijven de kans bieden om een sport- & gezondheidscultuur in hun bedrijfsfilosofie te integreren. ”

← Terug naar overzicht