Boek een afspraak kuLeuven
Gelieve 2 of meer karakters in te geven.

nieuws & hoogtepunten

OPQS start seizoen met testen en trainingskamp
8 dec

OPQS start seizoen met testen en trainingskamp

Van maandag 8 december tot en met 18 december zijn de renners van Omega Pharma - Quick-Step Cycling Team op trainingskamp in Oliva (Spanje). OPQS begon de voorbereiding op 2015 met enkele testen in de Bakala Academy. Alle Belgische renners, maar ook Zdenek Stybar werden getest. De andere renners worden tijdens het trainingskamp getest met dezelfde apparatuur zodat ze nu tijd en energie konden sparen.

“Dit is de basistest voor onze renners. Het is de eerste test na 2 of 3  weken training. We willen zien waar ze staan op conditioneel vlak en of  dat vergelijkbaar is met het niveau van vorig jaar. Op basis daarvan  maken we persoonlijke training zones voor het komende trainingskamp. We  gebruikten een test die steeds zwaarder werd. Na een eenvoudig begin  werd het in stappen van 8 minuten steeds zwaarder en zwaarder. We  startten met 100 Watt en verhoogden dat met 40 Watt per stap. Aan het  einde van elk blok maten we het lactaat en analyseerden we op welke  poweroutput en hartslag het lactaat begon toe te nemen. Op die manier  konden we lactaatverhoudingen en het niveau van de renners bepalen en  daarop de individuele trainingzones bepalen.

“Veel van de renners waren op hetzelfde niveau of zelfs beter dan  vorig jaar, dus dat is goed om te zien. Alle renners deden het prima.  Dat is veelbelovend en ze toonden dat ze prima werk hebben geleverd. Ze  hebben een goede basis voor ons trainingskamp”, aldus Koen Pelgrim.

Tom Boonen was een van de geteste renners en genoot van het  testproces in de Bakala Academy. “We hebben dit geweldige gebouw met al  deze faciliteiten en fantastische materialen en staf. Ze hebben veel  kennis en weten waar ze over praten. Ze helpen ons om beter te worden.  Vooral voor een renner van mijn leeftijd is het goed om andere input te  krijgen in je benadering van het wielrennen. Voor mij is het iets anders  dan een 18-jarige renner die niet begonnen is. Voor mij is het mijn 21e  jaar in het wielrennen en mijn 13e met de ploeg. Dus als je nu nog niet  weet hoe het moet, dan ga je het nooit weten. Maar het is altijd goed  om iemand te hebben die als gids en tweede paar ogen fungeert. Als je  telkens hetzelfde doet dan ontstaat er tunnelvisie. Het is altijd beter  om met z`n tweeën samen te werken dan alleen. We hebben een goede  benadering hier in de Bakala Academy en niet alleen voor mij, maar voor  alle renners. Iedereen kan hier eens fietstest doen met de juiste  materialen en staf. We hebben een voedingscentrum, testen en een  complete omgeving om de sporters beter te maken. Voor jonge sporters is  dit erg nuttig. Ze hebben hier zelfs talentscouts die je op kunnen  pikken in een kleine koers en je vervolgens begeleiden tijdens je  loopbaan totdat je prof bent. Dat is volgens mij vrij uniek in deze  wereld. Deze faciliteit is voor iedereen beschikbaar en van nut.”

De renners van het Omega Pharma – Quick-Step Cycling Team ondergaan een  tweede test later in dit seizoen. Deze vindt plaats tijdens het tweede  trainingskamp of na het trainingskamp in België. “We willen zien welke  progressie ze maken. Ze hebben 3 of 4 weken voordat ze gaan koersen, dus  dan kunnen ze nog aan de laatste details werken. Met deze testen kun je  de sterke en zwakke punten zien, zodat je de training daar indien nodig  op aan kunt passen. Renners hebben een generiek trainingsprogramma,  maar dat moet regulier geëvalueerd worden en waar nodig kunnen we dan  bijsturen”, aldus Pelgrim.

← Terug naar overzicht