Boek een afspraak kuLeuven
Gelieve 2 of meer karakters in te geven.

nieuws & hoogtepunten

Sporten in de hitte: 'Too hot or not too hot?'
19 maa

Sporten in de hitte: 'Too hot or not too hot?'

P. Hespel, Exercise Physiology Research Group, KU Leuven

 

Zowel de recente gebeurtenissen op de 'Australian Open tennis championships', als de discussie omtrent het organiseren van het wereldkampioenschap voetbal in Qatar in 2018, hebben de dialogen in verband met verantwoord sporten in extreme hitte opnieuw aangewakkerd. Het is duidelijk dat tijdens lange inspanningen (>60 min) atleten een verhoogd risico lopen op een zonneslag of hitteshock. Daarenboven zorgen inspanningen bij extreme hitte in combinatie met een hoge relatieve luchtvochtigheid voor een dramatisch verminderde snelheid waarmee het lichaam afkoelt. Wanneer de omgevingstemperatuur zelfs hoger is dan de temperatuur van de huid, zal ze bijdragen tot het opwarmen van het lichaam. Hierdoor stijgt de lichaamstemperatuur abnormaal (hyperthermie), waardoor het relevant is om zich af te vragen vanaf welke temperatuur het onmogelijk is om langdurig te sporten aan hoge intensiteit. Theoretisch gezien zouden de wedstrijden moeten worden afgelast, of ten minste aangepast, vanaf het moment dat de hitte een gezondheidsrisico wordt voor de deelnemers. Deze maatregel is niet alleen gericht naar atleten, maar tevens naar de scheidsrechters, officials, vrijwilligers en toeschouwers die voor lange tijd aan deze hitte worden blootgesteld.

 

Verscheidene sportwetenschappelijke internationale organisaties hebben duidelijk richtlijnen uitgeschreven om veilig te sporten in de hitte. We verwijzen hierbij graag naar de aanbevelingen door Sport Medicine Australia. Deze richtlijnen raden aan om bij gezonde personen fysieke activiteit uit te stellen tot de hittetemperaturen verminderen, of dat simpelweg de activiteiten worden afgelast wanneer de omgevingstemperatuur boven de 36°C stijgt, zeker in combinatie met een relatieve luchtvochtigheid van meer dan 30%. Goed geacclimatiseerde en fitte personen lopen minder risico dan niet geacclimatiseerde personen. Toch veroorzaakten de buitengewone omgevingscondities zoals tijdens de 2013 'Amgen Tour' van Californië (wielrennen in 44°C en 53% relatieve luchtvochtigheid) of tijdens de 'Australian Open' (tennis in 43°C en 61% relatieve luchtvochtigheid), een zonneslag en/of een hitteshock bij een aantal atleten. Het is duidelijk dat bovenstaande condities onwezenlijk waren voor het beoefenen van sport. Hoeven we dan nog te discussiëren over de organisatie van de wereldkampioenschap voetbal in de zomer van 2022 in Qatar, waar temperaturen verwacht worden van meer dan 45°C?

 

Tot nu toe is er geen overeenstemming tussen de aanbevelingen door de experten van de internationale organisaties in sportgeneeskunde, en de beslissingen die de organisatoren van de grote sportevenementen maken. Nog te vaak wordt de prioriteit bij het commerciële aspect van een evenement gelegd, in plaats van bij de gezondheid van de deelnemers.

 

Voor meer gedetailleerde richtlijnen in verband met veilig sporten in extreme hitte verwijzen wij u graag door naar de volgende aanbevelingen:

- Sports Medicine Australia: http://sma.org.au/resources-advice/policies-guidelines/hot-weather
- American College of Sports Medicine: http://journals.lww.com/acsm-msse/Fulltext/2007/03000/Exertional_Heat_Illness_during_Training_and.20.aspx

← Terug naar overzicht