Boek een afspraak kuLeuven
Gelieve 2 of meer karakters in te geven.

nieuws & hoogtepunten

Sterkere spieren voor een beter golfspel?
14 feb

Sterkere spieren voor een beter golfspel?

G. D'Hulst, Exercise Physiology Research Group, KU Leuven

 

Is Tiger Woods een sprinter, een roeier of speelt hij golf? Moeilijk te beantwoorden vraag voor iemand die de man niet zou kennen. Als je de top 20 van beste professionele golfspelers bekijkt (www.owgr.com), wordt het duidelijk dat dit enkel fitte en sterke atleten zijn, een totaal anders beeld dan bv. 25 jaar geleden. Waar komt deze interesse voor ‘fitness voor golf’ vandaan? Waarom worden de topspelers sterkere en betere atleten? En waarom zijn core-stability oefeningen, of oefeningen ter versteviging van interne rompmusculatuur, belangrijke ingrediënten geworden in het dagelijks schema van elite spelers? Het antwoord ligt voor de hand: onderzoek toont aan dat een goede lichaamsstabiliteit leidt tot meer kracht en snelheid in de golfswing.

 

In een recente studie zijn de effecten van core-stability oefeningen op prestatie bepalende parameters uit het golfspel onderzocht (Weston et al. 2013). Zesendertig (Hcp: 11.2) golfers werden ad random toegewezen aan twee experimentele groepen. Een groep fungeerde als controle groep, die geen oefeningen deden (n = 18, CTL), en een andere groep voerde een 3-tal keer per week core-stability oefeningen uit (n = 18, CSE). De oefeningen bestonden uit: double-leg squat, bent-leg curl up, superman, supine bridge, prone bridge, quadruped, lunge, en side bridge, en werden gedurende 8 weken uitgevoerd (zie foto’s onderaan artikel). Zowel voor als na de 8 weken training, werden de golfers getest op de oefenfaciliteiten van een lokale Engelse golfclub. Enkele belangrijke prestatie bepalende factoren in het golfspel werden gemeten met behulp van een Vector Pro Launch monitor; club snelheid, backspin, zijspin, en ook de variatie op deze parameters bij het slaan van 10 golfballen op rij. Resultaten toonden aan dat bij lage golf handicap de club snelheid hoog was (en omgekeerd, r = -0,61). Verder, en nu wordt het interessant, was er een klein positief effect van de core-stability oefeningen op club snelheid en een kleine tot matige verlaging van de variabiliteit tussen de slagen van club snelheid en backspin. Dit toont duidelijk aan dat deze vorm van ‘fitness’ positief kan zijn voor uw prestaties op het golfterrein. Dit grotendeels omwille van de verhoging van clubhoofd snelheid, wat positief gerelateerd is aan golf handicap.

 

Dus de take-home boodschap luidt hier: core-stability training mee opnemen in het trainingsprogramma, maakt van jou een betere golfer, vooral door de verhoging van club snelheid en accuraatheid van de slagen.

 

Lees meer:

Weston, M., Coleman, N. J. & Spears, I. R. 2013. The effect of isolated core training on

selected measures of golf swing performance. Med.Sci.Sports Exerc. 45, 2292-2297.

 

 

Side Bridge

 

                                                                     

Superman

 

Prone Bridge

← Terug naar overzicht