Boek een afspraak kuLeuven
Gelieve 2 of meer karakters in te geven.

nieuws & hoogtepunten

The Bone Collector: extreme cycling drains your bones
6 nov

The Bone Collector: extreme cycling drains your bones

Introductie - Grote wielerrondes van drie weken zoals Tour de France, Giro d’Italia en Vuelta a Espana, behoren wellicht tot de meest extreme prestaties in sporten van het hoogste niveau. Overigens is gewichtsimpact op beenderen essentieel voor een langdurig gezond en krachtig beendergestel. Juist omdat wielrennen geen gewichtsdragende activiteit is, hebben professionele wielrenners vaak een lagere botdensiteit in vergelijking met niet actieve leeftijdsgenoten.

 

Methodes - Deze problematiek werd nagegaan door Lombardi en zijn medewerkers. Ze onderzochten bot en inspanningsgerichte metabolische parameters bij negen professionele wielrenners van het Liquigas-Cannondale team, en dit tijdens de Giro d’Italia van 8 tot 29 mei 2011. Gedurende de Giro werd hun dieet streng gecontroleerd met een calorie-inname van 6000 kcal per dag (45% koolhydraten, 36% proteïnen, 19% vetten). Hun energieverbruik werd berekend op basis van power outputs, gemeten tijdens de etappes (SRM GmbH, Duitsland), en op basis van gestandaardiseerde metabolische activiteit tijdens hun rust en slaap. Verder werden voor de start van de Giro en in de ochtend van etappe 11 en 20 bloedstalen verzameld voor hormonaal onderzoek.

 

Resultaten - Na drie weken wedstrijd verloren de wielrenners gemiddeld ~1.7 kg lichaamsgewicht, waaruit blijkt dat een calorie-inname van 6000 kcal per dag niet volstond om het energieverbruik te compenseren. Echter, in meerweekse wielerwedstrijden is een daling van het lichaamsgewicht niet ongebruikelijk. Dit wordt veroorzaakt door een verminderde drang naar eten door opstapeling van vermoeidheid, vermindering van het hongergevoel en opkomende symptomen van gastro-intestinale klachten.  Voornamelijk in warme etappes zullen dergelijke factoren een aanzienlijke rol spelen. Verder vertonen hormonale analyses van het botmetabolisme een duidelijk onevenwicht naar botresorptie toe. Dit kan eventueel leiden tot een afbraak van de totale massa mineralen van het bot. De auteurs vonden zo ook een daling van de concentratie osteocalcin in het plasma, waardoor de Giro een katabole staat veroorzaakt met een verslechtering van de botgezondheid tot gevolg. Echter was deze katabole staat niet enkel van toepassing op het botmetabolisme, ook het gehalte van belangrijke hormonen in het bloed zoals testosteron, cortisol en leptine daalde tijdens de Giro. De capaciteit van het menselijk lichaam om een gezond hormonaal profiel te handhaven, wordt verstoord door een meerweekse wielerwedstrijd.

 

Conclusie - Een wielerwedstrijd van drie weken leidt tot een metabole toestand die kan resulteren in een verslechtering van de botgezondheid. Professionele wielrenners die participeren in zulke exteme wielerwedstrijden gecombineerd met een strikt dieet, gericht op een daling van het lichaamsgewicht, doen er goed aan om adequate metingen bij hun trainingen en hun dieet uit te voeren.  Hierdoor kan tijdens een meerweekse wielerwedstrijd een potentiële vermindering van de botmassa tegengegaan worden.

 

Lees meer:

Lombardi G, Lanteri P, Graziani R, Colombini A, Banfi G, Corsetti R. (2012) Bone and energy metabolism parameters in professional cyclists during the Giro d’Italia 3-weesk stage race. PLoS ONE 7(7): e42077

http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0042077

 

 

← Terug naar overzicht