Boek een afspraak kuLeuven
Gelieve 2 of meer karakters in te geven.

nieuws & hoogtepunten

Top in uithoudingssport? Neem dan nu deel aan onze studie!
17 maa

Top in uithoudingssport? Neem dan nu deel aan onze studie!

Een van de kernopdrachten van ons centrum is onderzoek genereren dat bijdraagt tot het optimaliseren van testing en training, teneinde topprestatie in een gezonde context te kunnen optimaliseren. In dit verband hebben wij onlangs een samenwerking opgestart met de Dienst Hart- en Vaatziekten van de Universitaire Ziekenhuizen Leuven. Via deze samenwerking willen wij een stap voorwaarts zetten wat betreft het voorkomen van hartproblemen bij duursporters.

 

Het is jullie bekend dat intensieve duursport-beoefening aanleiding kan geven tot levensbedreigende hartproblemen. Gelukkig gebeurt dit slechts in hoogst uitzonderlijke gevallen, want sportbeoefening blijft voor de meerderheid van de bevolking een positieve stimulus voor de algemene gezondheid. Zelfs die uitzonderlijke gevallen willen we echter in de toekomst beter kunnen detecteren, en dit op jonge leeftijd om aldus mogelijke ‘risicopersonen’ tijdig te kunnen adviseren. Daarom werken wij mee aan een internationale studie (ProAtheart) die op zoek gaat naar risicofactoren voor latere hartproblemen bij jonge wielrenners, lopers en triatleten.

 

Daarom zijn wij op zoek naar jonge duursporters die graag willen participeren in deze studie:

 

Wie komt in aanmerking?

  • Wielrenner, loper of triatleet presterend op nationaal / internationaal niveau
  • Leeftijd: 16 tot 17 jaar, man of vrouw
  • Bereid zijn om op lange termijn je trainingsgegevens ter beschikking te stellen, en om de twee jaar terug te komen voor identieke metingen om aldus de evolutie van de hartfunctie te kunnen opvolgen.

Wat wordt er van jou verwacht?

  • Bereid zijn en goedkeuring van je ouders hebben om een halve dag naar de Bakala Academy te Leuven te komen om een reeks van tests en metingen te ondergaan die als het ware ‘standaard’ gebeuren in de context van een preventief cardiaal sportmedisch onderzoek.
  • Bereid zijn en goedkeuring van je ouders hebben om een tweede halve dag naar Universitaire Ziekenhuizen Leuven Campus Gasthuisberg te komen voor een bijkomend onderzoek van de hartspier (een cardiale MRI) en een bloedafname voor toekomstige genetische analyse. We benadrukken dat onderzoek van het genetisch materiaal niet als doel heeft om een genetische aandoening vast te stellen of het risico daartoe te bepalen. Het doel van deze testing is om te onderzoeken of er een verband bestaat tussen (1) de graad van hervorming van de hartspier, (2) het inspanningsvermogen en sportprestaties, en (3) het eventueel optreden van ritmestoornissen op lange termijn.

Wat krijg je hiervoor terug?

  • Een sportmedisch keuringsattest dat je o.a. kan gebruiken om je licentie te bekomen bij de federatie.
  • Een gratis inspanningstest met lactaatmetingen vergelijkbaar met een test bij topsporters.
  • Een bespreking van deze test door de experts van Bakala Academy, met bijhorend advies wat betreft aandachtspunten voor training.

Je hoeft voor bovenstaande testen niets te betalen gezien deze testen kaderen binnen de ProAtheart-studie.

 

Indien je geïnteresseerd bent om aan deze studie deel te nemen, aarzel dan niet om contact op te nemen met mevr. Riet Vanfleteren (016 32 01 61; riet.vanfleteren@faber.kuleuven.be) die u de nodige toelichting kan geven en tegelijk voor u een afspraak kan regelen. Indien je ter gelegenheid van je bezoek aan de Bakala Academy geïnteresseerd zou zijn om nog enkele extra tests te ondergaan, bvb een DXA-scan voor bepaling van vetpercentage, een meting van je traptechniek of maximaal vermogen op je fiets, een opmeting van je fietspositie, een loopanalyse of nog andere tests, dan kan hiervoor een afspraak gemaakt worden.

 

We hopen alvast op uw sportieve medewerking te kunnen rekenen, en zijn uiteraard steeds bereid tot bijkomend toelichting. Aarzel dus niet om ons te contacteren van zodra je bijkomende toelichting zou wensen.

← Terug naar overzicht