voeding

voedingsconsult performance

Doelgroep

Een gevarieerde en uitgebalanceerde voeding is van cruciaal belang om goed te presteren en gezond te leven. Wat is de optimale hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en vetten die je moet innemen, en hoe wordt dit vertaald naar de juiste voedingsmiddelen? Hoe kan je via 'strategische' sportvoeding de effecten van je trainingen op uithouding, spierkracht, en je algemene fysieke fitheid stimuleren? Tijdens dit voedingsconsult bestuderen we nauwkeurig je huidige eetgewoontes en levensstijl, en bepalen we ook je lichaamssamenstelling via een DXA-scan. Dit voedingsconsult is nuttig voor elke recreatieve of elite atleet die zijn huidige lichaamssamenstelling wil kennen en tegelijk persoonlijk advies wenst te krijgen ter optimalisatie van het dieet tijdens training en competitie. In deze context komt ook het zinvol gebruik van voedingssupplementen aan bod.

Rapportering en feedback

Op basis van de DXA-scan ontvang je een gedetailleerd rapport omtrent je lichaamssamenstelling. Je verneemt welk deel van je lichaamsgewicht bestaat uit vetvrije massa (bot en spieren) en vetmassa. Je krijgt ook info over de sterkte van je botten. Deze resultaten worden gesitueerd in de context van je leeftijd en geslacht en de sportdiscipline die je beoefent. Op basis van de analyse van je huidige lichaamssamenstelling en voedingspatroon, je levensstijl, je trainingsprogramma, en je medische voorgeschiedenis, krijg je concreet adviezen waarmee je meteen aan de slag kan om je voeding op punt te stellen in functie van gezondheid en prestatie. Je ontvangt een volledig verslag met alle resultaten en aanbevelingen.

Verloop van het consult

Voorafgaand aan de consultatie wordt jou gevraagd om een document in te vullen waarbij je algemene gegevens dient aan te vullen, alsook drie dagen een eetdagboek dient bij te houden. Dit is noodzakelijk om inzicht te krijgen in je huidige voeding. Het is dan ook belangrijk om dit dagboek zo getrouw mogelijk in te vullen.

Het consult start met een meting van je lichaamssamenstelling door middel van zogenaamde ‘dual X-ray absorptiometry’ scan (Discovery W - Hologic), kortweg DXA-scan genoemd. Hiervoor lig je gedurende 7 min stil op de ligtafel van de scanner. Ondertussen wordt je lichaam gescand. Aan de hand van een meting van de densiteit van de verschillende lichaamsweefsels maakt de scanner een onderscheid tussen je vet-, spier-, en botweefsel. DXA werkt met röntgenstraling, weliswaar aan zeer lage dosis en dus onschadelijk. De dosis X-stralen waaraan je blootgesteld wordt tijdens een scan is niet hoger dan bij één transatlantische vlucht.

De scan wordt gecombineerd met een opmeting van je onderhuidse vetmassa via huidplooimetingen volgens het ISAK-protocol. Hierbij worden er op 8 verschillende plaatsen op je lichaam huidplooien gemeten. Deze resultaten worden vervolgens vergeleken met de resultaten van de DXA-scan.

Je zal ook gevraagd worden om een urinestaal af te leveren. Dit dient om de densiteit van je urine te kunnen meten die de vochtbalans ven je lichaam weerspiegelt. Je vochtbalans op het moment van de DXA-scan beïnvloedt immers de meet resultaten.


Aansluitend volgt er een uitgebreid gesprek waarin de resultaten van je DXA-scan toegelicht worden. Er wordt ook een evaluatie gemaakt van je huidige voedingspatroon in relatie tot je trainingsprogramma, je geplande competities, je levensstijl, en rekening houdend met je eventuele medische voorgeschiedenis. Tenslotte worden er concrete aanbevelingen geformuleerd om je voeding te optimaliseren om zo beter te presteren.

Duurtijd test

90 minuten

Prijs

op aanvraag

Boekingsaanvraag

Ter bescherming van uw persoonsgegevens maakt Browsbox gebruik van de reCAPTCHA-technologie van Google. Het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn daarop van toepassing.

Ter bescherming van uw persoonsgegevens maakt Browsbox gebruik van de reCAPTCHA-technologie van Google. Het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn daarop van toepassing.