over ons

missie

De Bakala Athletic Performance Facility ontleent zijn naam aan de Tsjechische investeerder en wielerfan Zdenek Bakala. Zdenek Bakala nam in 2011 het initiatief om, in samenwerking met de KU Leuven, een academisch centrum op te richten met als missie om sportwetenschappelijk onderzoek binnen een internationale context te stimuleren, en tegelijk de verworven kennis en expertise te vertalen naar de recreatieve en elite sporter in het veld. Bakala Academy is dus tegelijk een academisch onderzoekscentrum, en een centrum voor maatschappelijke dienstverlening in de sport.

Via uitmuntend onderzoek en wetenschappelijke dienstverlening wil de Bakala Athletic Performance Facility dé referentie worden in sport. Er wordt zonder meer ingezet op het ontwikkelen van innovatieve kennis om de sportprestatie te verbeteren. Het wetenschappelijk onderzoek wordt aangestuurd vanuit het Departement Bewegingswetenschappen. Het innovatieve onderzoek richt zich in eerste instantie op de ideale afstemming van training, recuperatie, en voeding met het oog op gezonder sporten en presteren. Er wordt ook gezocht naar nieuwe strategieën om beter te kunnen presteren in bijzondere omgevingen, zoals in hitte of op hoogte. Dankzij het state-of-the-art centrum voor hoogtesimulatie kan er ook onderzoek gebeuren met als doel om het rendement van hoogtestages te verhogen. Ten slotte is er ook voortdurende aandacht voor de ontwikkeling van betere testprocedures die toelaten om elite atleten en recreatieve sporters beter te kunnen begeleiden in hun trainingsaanpak en sportieve doelstellingen.

De op Bakala Athletic Performance Facility aanwezige wetenschappelijke kennis, expertise, en ervaring wordt via het dienstencentrum ook vertaald naar de recreatieve sporter tot en met de elite atleet ‘on the field’. Bedoeling van de aangeboden diensten is in eerste instantie om elk individu, onafhankelijk van zijn instapniveau, optimaal te begeleiden naar een sportieve doelstelling binnen een gezonde context. Daarom wordt er een breed spectrum van conditietests aangeboden die als uitgangspunt dienen voor een individuele aanpak van je conditietrainingen binnen de eigen sportdiscipline. Via onze experten in sportvoeding kan je bovendien ook pertinent advies krijgen voor aanpassing van je voeding in functie van een optimale lichaamssamenstelling en –gewicht ten bate van je gezondheid en prestaties. Ten slotte biedt ons gespecialiseerd medisch team, in samenwerking met UZ Leuven, ook de nodige preventieve sportmedische onderzoeken aan om je meteen veilig te kunnen laten starten in het realiseren van je sportieve doelstellingen, of het bekomen van een officiële wedstrijdlicentie als elite atleet.

Om de dienstverlening vlot toegankelijk te maken voor het brede publiek, werken we sedert 1 januari 2021 ook samen met Energy Lab (www.energylab.be), waardoor expertise, aanbod en organisatie optimaal verenigd worden.

Ter bescherming van uw persoonsgegevens maakt Browsbox gebruik van de reCAPTCHA-technologie van Google. Het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn daarop van toepassing.